Met de tango nuevo was het dat de grootmeester Astor Piazzolla het startsein gaf voor een onvermoede tango-heropleving in Europa. De minder gekende traditie van dansbare
stadsmuziek waarop Piazzolla zich inspireerde, vormt evenwel de stuwende kracht van Tango 02, het Brussels tango-orkest dat de luisteraar en danser op ontdekkingstocht neemt met diepgewortelde ritmes van de legendarische D'Arienzo, Di Sarli en anderen.

Het Orquesta Típica Tango 02 bestaat in zijn huidige bezetting sinds 2003 en heeft sindsdien een stevig repertoire opgebouwd met traditionele en hedendaagse tango’s, walsen en milonga’s, zowel zuiver instrumentaal als met zang.

Alfredo Marcucci - Pato Lorente

Tango 02’s oprichter, bandoneonist en artistiek leider, Pato Lorente (Patrick Vankeirsbilck), leerde de knepen en grepen van de tangomuziek bij wijlen Alfredo Marcucci, de Argentijnse bandoneonmeester die jaren in Vlaanderen woonde en waarmee Pato vanaf 1995 honderden concerten verzorgde doorheen Europa. Hij studeerde voorts in Buenos Aires bij de meesters Julio Pane en Carlos Pazo. Tango 02 heeft zijn authentiek stylistisch karakter aan deze grootmeesters te danken.

Andere invloeden zijn te vinden bij Juan José Mosalini (Parijs) en Roberto Alvarez, beiden ooit bandoneonist in het orkest van de legendarische Osvaldo Pugliese. Naast hun gedegen opleiding als musicus volgden leden van Tango 02 masterclasses in de uitvoeringspraktijk van tangomuziek bij Alfredo Marcucci of studeerden in Buenos Aires.

Tango 02 is de enige Belgische groep die zijn hele repertoire opbouwt rond het wisseltonig Rheinische bandoneon, het type instrument dat in de streek van de Rio de la Plata (Buenos Aires - Montevideo) algemeen in gebruik is.

Naast de talloze optredens voor een dansend publiek, verzorgde het Orquesta Típica Tango 02 een aantal opmerkelijke concerten waaronder een concert in 2005 in CC Ter Dilft te Bornem, een concert te Terneuzen (NL) in 2006, een concert in het Openluchttheater van Valkenburg (NL) in 2010 en een sterk gewaardeerd concert te Muiden (NL) in 2011. Tango 02 is voorts een jaarlijkse vaste gast op Benenwerk te Brugge en in de zomerprogrammatie van de Stad Oostende. Het orkest was bij herhaling te horen op Odegand, de Gentse openingsdag van het Festival van Vlaanderen.  In Frankrijk stond Tango 02 op de planken in Nîmes en was meermaals te horen in Metz en Straatsburg.

In 2011 toerde een subset van de groep door Indonesië en Singapore en in 2012 won de groep de “Choclo” compositiewedstrijd voor nieuwe dansbare tango's in Nederland, daarmee bevestigde Tango 02 de kwaliteit van zijn eigen composities.